Coneix els plats típics d'Alcoi i part de la seua llarga tradició culinària, entroncada directament amb la gastronomia tradicional regional valenciana, i elements coneguts més enllà d'aquestes terres.

Alcoi és també notable pels dolços, pels excel·lents embotits i per moltes altres especialitats gastronòmiques. A més dels famosos torrats, peladilles i pinyonets, a les pastisseries locals poden trobar-se nous ensucrades, pastissos de carn, de glòria, de crema, braços de gitano i torrons.

Els plats més típics d'Alcoi són les bajoques farcides (pebrots farcits amb arròs); la borreta (guisat de creïlles, bacallà o sépia, espinacs, nyores i ous escumats); l'olleta alcoiana (similar als fesols estofats, però amb penques, botifarra, etc.) i la pericana (feta amb pebrots secs, bacallà, alls i oli).

Una altra mostra de la gastronomia local són les “picaetes” o petits plats d'aperitiu que reben noms com: espardenyes, abissinis, garibaldins, mandonguilles d'aladroc, de bacallà, etc

Tapa típica alcoiana coneguda com "abissinis" Les herbes aromàtiques de la serra de Mariola s'utilitzen en la fabricació de l'"herbero", beguda típica feta amb anís dolç i herbes macerades. El café licor és una beguda característica de la zona i el seu origen cal buscar-lo en la industrialització alcoiana del segle XIX. A l'actualitat, s'elabora en modernes fàbriques i es consumeix com a aperitiu (tot sol) o combinat amb gasosa, cola (plis-plai), aigua de civada o llimó granissat (“mentireta”).

Compartir: