Alcoi es coneix com la "ciutat dels ponts". La peculiar orografia solcada per barrancs, que en va condicionar l'urbanisme i els eixamples successius, trobà en aquest tipus de construccions una solució arquitectònica idònia.

A més dels petits ponts que formaven l'antiga xarxa viària (el Pont de Penàguila, el de Cocentaina i l'antic de Sant Roc), que daten dels segles XVII i XVIII, n'hi ha d'altres de menors que van ser edificats per a permetre l'accés a les indústries situades a la vora del riu Riquer.

És a partir del primer terç del segle XIX, però, quan es realitzen les primeres obres civils que van permetre el creixement d'Alcoi, gràcies a la construcció del Pont de Maria Cristina (1828-1838). Uns anys més tard, i amb motiu del nou traçat de la carretera Alacant-València, s'edifica el pont de Sant Roc (1862) i el pont de la Petxina (1863).

Pont de Buidaoli (altres)

 

Pont del Viaducte

Una altra de les construccions emblemàtiques de la ciutat és el Viaducte de Canalejas (1901-1907), l'estructura metàl·lica del qual va representar una innovació tècnica. Aquest pont comunica el centre històric de la ciutat amb el barri del Tossal.

 

Pont de Sant Jordi

La necessitat de comunicar el centre amb l'eixample, va aconsellar el traçat i l'edificació del pont de Sant Jordi (1925-1928), que va ser inaugurat el 16 de març de 1931. D'aquesta mateixa època és el pontó del Terrer, que igual que l'anterior va ser construït amb formigó armat.

 

Pont Fernando Reig

L'última gran obra civil, realitzada per al desdoblament de la N-340 quan passa per Alcoi, és el pont de Fernando Reig, inaugurat el 27 d'abril de 1987.

 

Pont de La Petxina

Data de 1863, format per cinc arcs de mig punt i amb una estatura màxima de 28'6 metres, va per damunt del riu Benissaidó.

 

Pont de Sant Roc

Pertany al segle XIX, època on l'indústria local i l'economia van conèixer ací Alcoi el seu major esplendor. El va dissenyar Eduard Miera amb tres arcs de mig punt de 8 m. i una alçada máxima de 20'5 metres.

 

Pont de Mª Cristina

Va ser molt important per a  realitzar les primeres obres civils que van dur a Alcoi al creixement (1828-38), aquest pont permet creuar el riu Barxell o Riquer. Al mateix temps que a l'altre costat trobem el passeig de Cervantes(dedicat al mateix escriptor des de 1905).

 

Pont de Les Set Llunes

Va ser construït al barri de Batoi amb la finalitat de que per ell passara el tren Alcoi-Alacant, però mai es va dur a terme aquest trajecte. La seua altura i l'amplitud dels seus arcs, el fan ideal per a practicar ponting.

 

Compartir: