Alcoi i la seua rodalia ofereixen múltiples possibilitats per al desenvolupament d'activitats i esports de muntanya, que reuneixen de forma continuada els aficionats a les seues muntanyes, parcs naturals, coves i paratges...

Alcoi i la seua rodalia ofereixen múltiples possibilitats per al desenvolupament d'activitats i esports de muntanya, com ara: el senderisme, l'escalada, l'espeleologia, etc., atesa la proximitat de les serres (Mariola, el Carrascar, la Serreta), i l'existència de barrancs profunds (barranc del Cint, els Canalons, etc.).

Font del riu Molinar 

Entre els paratges més atractius que podem visitar a la serra de Mariola, és, sens dubte, el municipi d'Agres (a 20 km d'Alcoi) el que ofereix aquells que presenten unes majors possibilitats i suggeridores excursions (caves de neu o antigues neveres, el santuari de la Mare de Déu del Castell, fonts, etc.) i que, a més, disposa d'una infraestructura i tradició en la pràctica del turisme d'interior.

Vista de la Font Roja des del Pic del Menejador

A 11 quilòmetres a l'oest de la ciutat es troba el paratge de la Font-Roja, a la serra del Carrascar, que actualment és un parc natural on es localitzen espècies autòctones de vegetació, com ara: carrasques, freixes, teixos, aurons i roures valencians o gal·lers. L'al·licient de les aigües fredes de la seua font, les àrees recreatives (paellers), les excursions que poden realitzar-se per anar al cim del Menejador (1.352 m), a les caves o antics pous que es feien servir per emmagatzemar-hi la neu, etc., i les distintes vistes de la foia d'Alcoi que s'hi poden contemplar, aconsellen la visita d'aquest paratge on, a més, hi ha un santuari dedicat a la Immaculada Concepció, sota l'advocació de la Mare de Déu dels Lliris, en commemoració d'un fet miraculós esdevingut el 21 d'agost de 1653, amb motiu de la trobada de la imatge de la Mare de Déu impresa sobre els bulbs d'uns lliris silvestres. 

L'ermita de Sant Antoni, situada en un extrem del parc natural, disposa d'una àrea recreativa.

Un altre paratge que és idoni per a la pràctica de l'excursionisme és el barranc del Cint, pel qual ens podem endinsar a la serra de Mariola. Aquest té itineraris cap a l'ermita de Sant Cristòfol, el Preventori, els Baradellos, etc.

Zona de descans al Preventori

La font del Molinar i el barranc per on corren les seues aigües, conserva antics edificis industrials en els quals encara perduren les restes de rodes hidràuliques. 

El riu Barxell conserva racons de singular bellesa, com ara: els Canalons i el Racó de Sant Bonaventura.

Turisme al voltant d'Alcoi

A prop d'Alcoi hi ha bells paratges i poblacions que visitar: Cocentaina amb el Palau i el Castell, IbiBenidormGuadalest, una bonica localitat de la Marina Baixa amb diversos museus, que van des de miniatures a col·leccions d'antiguitats, i el museu municipal Casa Orduña, obligatori per a tot aquell que vulga conéixer més a fons la història de Guadalest, de la seua Vall i el seu castell d'època àrab.

Compartir: