Gastronomia nadalenca Alcoiana

La gastronomía alcoiana de Nadal té coses que són semblants amb altres pobles de la comarca i de la Comunitat, però hi ha alguns menjars que són típics d’Alcoi i típics d’aquestos díes.

Els menjars són la “pericana” i la “borreta”, que es fan especialmente per al sopar de la Nit de Nadal (Nochebuena) i els dolços són el “pastís de carn” i el “pastís de glòria”. Heus aquí les receptes:

PASTÍS DE GLÒRIA

S’alcen les clares i quan ja están quasi al punt va tirant-se el sucre en pols a intervals sense deixar de batre per a fer merenga. La base es fa amb tres bescuitets farcits formant piràmide i es tapen de merenga amb mànega pastissera, amb bastant gruixa i amb més o menys ornaments, segons gust personal. El farcit pot ser de dolç sec capolat, barrejat amb un poco de melmelada o moniato en dolç.

PASTÍS DE CARN

Ingredients: Farina 1 1/2 kg. fluixa, 9 rovells, 1 kg. de mantega, 1 kg. magre sense greix, 60 g. de canella, 60 g. pinyons, 700 g. de sucre, un manoll de julivert, una corfa de llima. Carn (preparació): es cou la carn coberta d’aigua, remenant continuament per a què no es pegue, se li afegeix el julivert trinxat molt menut. Quan estiga cuita i sense aigua se li agrega el sucre 420 g., els pinyons, 60 g., es segeuix  remenant; en posar-li el sucre torna a fer suc, es continua coent i quan quasi està desapareguent se le agreguen dos xicres de mantega i 40 g. de canella. La carn se sap que està al seu punt quando es veu ben seca. La massa (preparació): primer els rovells (9), remenant-los  a mà; segon el sucre, 270 g. remenat amb els rovells; tercer l’aigua, cinc xicres d’aigua tèbia; quart: la farina,  1 ½ Kg. 5 xicres . Molt traballada la massa per a què es faça fina i compacta i bastant dura. Elaboració: es divideix la pasta en dos,  i de cada meitat es fan 14 o 16 boles iguals, que s’esclafaran molt fines (tant que claregen) i es pinta amb la mantega fosa calenteta. S’esclafa una altra coca i es procura que siguen el més igual possible. Es posa damunt la primera i es pinta de mantega. Així les 14 o 16. Quan ja estiguen totes, s’enrotllen formando un corró que s’igualarà de gruixa, i es deixa en repòs al frigorífic un dia. Es talla a rodanxes d’un dit de gruixa, que s’esclafaran fins la grandària d’un plat de postres. Es posará un poc de carn i es tancarà com una empanadeta (cocotet), amb el corró a mà. S’espolsen de sucre i canella i es couen al forn, després s’emboliquen en tovallons de paper de seda. (Per a servir-los es deuen calfar, o bé al forn, o bé lleugeramnt torrats a la graella)

BORRA

Espinacs, creïlles, alls, bajoques roges seques i bacallà dessalat o lluç, llúcera, sépia, segons el gust; allò típic és el bacallà. Es posa tot en cru, més l’oli, el pebre roig i la sal quan haja bullit una bona estona, puix el bacallà pot estar molt salat. A l’últim momento es pot deixar caure un ou.

PERICANA

S’agafen bajoques roges seques i es trossegen. També es trosseja el bacallà a gust personal i els alls en trossos molt menuts. Es posa la paella amb oli abundant i quan està ben calent es tiren tots els ingredients. Es deixa tot uns segons fregint i es retira. Després es passa per un colador gran i a l’hora de servir se li afegeix oli del que ha aprofitat per a fregir, a gust personal. Hi ha persones que prefereixen fregir les bajoques senceres i després trossejar-les i també hi ha altres persones que les prefereixen torrades.