Cavalcada dels reis mags

LA CAVALCADA MÉS ANTIGA D'ESPANYA

El dia 5 de gener, només s’inicia la nit, des de la part alta del carrer El Camí s’inicia la Cavalcada del Reis Mags. Aquesta Cavalcada d'Alcoi, declarada d’Interés Turístic Nacional, té el seu origen a l’any 1885, quan un grup d’entusiastes que formaven la societat El Panerot, van donar vida a l’arribada dels Reis Mags a la ciutat. En l’estat actual de la qüestió, la d’Alcoi està considerada la cavalcada més antiga d’Espanya. Aquesta cavalcada ja va tenir un primer intent a 1866, que no va quallar, per això es considera la data de 1885 com la partida de naixement de la cavalcada.

LA CAVALCADA D'ALCOI

La cavalcada s’inicia amb el grup de poble i danses que ja van acompanyar a l’Ambaixador Reial la nit anterior, l’estrella que guiarà els Reis al Portal i la carrossa on va l’Ambaixador Reial. Immediatament darrere i amb una estructura igual per als tres monarques, van els seguicis dels Reis Mags, que precedits pels seus “pages” fan l’entrada a la ciutat muntats a camell, on són constantment besats per centenars i centenars de xiquets que enlairen els ajudants del Reis.

La cavalcada alcoiana intenta mantenir la puresa de vestuari i d’ambient de fa dos mil.lenis, però a més té dos peculiaritats: la primera és que el Rei Negre va situat al segon lloc en la cavalcada, la qual cosa fa que encara s’estiga esbrinant si el seu nom és el de Gaspar o el de Baldassar. La nomenclatura oficial és la de Baldassar. Tal vegada, per això, a Alcoi sempre s’ha dit el Rei Negre, evitant-se el definir el nom. L’altra peculiaritat són els “negres”. Aquestos són els “pages” que mitjançant escales de mà, van pujant als balcons de les cases portant els paquets farcits de regals, mentre dura la cavalcada. Els portadors dels regals van abillats de punt negre i maquillats com a negres. Resulta emocionant veure els “negres” pujar per les escales sota la il.lusionada i, a vegades una mica espantada, mirada dels xiquets.

La Cavalcada Reial enfila el carrer sant Nicolau per arribar a la Plaça d’Espanya on hi ha un Naixement vivent on els tres Reis Mags junts i als sons de la composició “Aleluya” de Haendel, sota un espectacular castell de foc, fan l’Adoració al Jesuset en l’acte central de la cavalcada.

Feta l’Adoració la Cavalcada continua pel carrers de S. Llorenç, País Valencià, Els Alçamora i l’”Alameda”, on té la seua cloenda.

La tradició alcoiana i que s’acompleix amb tota exactitud, mana que en acabar de veure la cavalcada, els xiquets i les seues famílies vagen de pressa a casa, perquè en arribar estarán els regals que a tots han portat Ses Majestats d’Orient, convertint la nit del 5 de gener el nit més mágica de l’any.

 

(foto: www.alcoyturismo.com)