El Betlem del Tirisiti és una tradició alcoiana arrelada des de fa molts anys i avui en dia ha esdevingut una representació emblemàtica del Nadal d’Alcoi.
L'ORIGE DEL BETLEM DE TIRISITI
Tingué el seu origen a les darreries del segle XIX en què els “belemeros” en un barracó feien titelles, contant la historia del naixement de Jesus. Hi hagué un moment en què hi eren varios “belemeros”. Pel temps només hi en restà un que mantingué el barracó fins els anys seixanta del segle XX. Després d’uns anys, afortunadament pocs, en què no hi hagué betlem del Tirisiti es va encarregar de la seua representació el grup teatral “La Cassola”. Poc després passà a ser representat pel grup de titelles “Diamante y Rubí” fins que l’Ajuntament asumí la responsabilitat, primer fent un barracó que s’hi instal.lava a “La Glorieta” i després representant-se al Teatre Principal, pel grup “La Dependent” fins a l’actualitat.
QUÈ ÉS EL BETLEM DE TIRISITI?
El “Tirisiti” és un betlem de titelles, amb les quals es representa no tant sols la tradició betlenística: naixement, adoració dels pastors, adoració dels Reis, etc, sinó que a més es representen coses inherents a la vida alcoiana.
El nom de “Tirisiti” vé donat pel personatge que enllesteix tota la representació. Tirisiti és el venter que no dóna allotjament a la Sagrada Família quan arriba a Betlem. Com que el personatge parla, evidentment mitjantçant un actor, amb una veu distorsionada per un xiulet, quan crida a la seua dona, que li diuen Tereseta, sona com “tirisiti”; és d’aquest fet d’on li vé el nom.
Mitjançant les titelles es representa tot el que envolta el naixement de Jesus, però a més hi apareixen altres personatges representatius d’una societat finisecular del XIX i les primeries del XX, com són les “beatetes” que van a misa amb vel i missal, la “guapeta” a la que el “monesillo” tira l’ull i, especialmente “l’auelo”, un personatge abillat amb capa espanyola i que té molt mal geni i quan eix a escena la seua titella, tots els xiquets, i no tan xiquets, comencen a escridassar: ¡L’auelo!, ¡L’auelo!
EL BETLEM DE TIRISITI I LA CIUTAT D'ALCOI
Al llarg de la representació es fan comentaris d’actualitat del poble, de la política local o dels esdeveniments ocorreguts durant tot l’any. Però al mateix temps, el “Betlem del Tirisiti” manté la presencia d’altres celebracions locals, tenint un especial protagonisme la Festa de Moros i Cristians, declarada d’Interés Turístic Internacional, i que és la primera que es va iniciar fa molts segles. Protagonisme de la Festa que té la seua cloenda amb l’Aparició de Sant Jordi dalt els merlets del castell.
A més, el “Tirisiti” conserva en la seua representació detalls de la història d’Alcoi. Com a mostra cal citar-ne dos. Un és un bou brau que és “toretjat” per un “torero” que evoca a “Clásico”. Aquest era el nom artístic del torero Andrés Coloma Sanjuán, que encara que nascut a Ibi, va viure a Alcoi des de que tenia cinc anys. Actuà a diverses places de bous d’Espanya i d’América. I va estar de matador a la inauguració de la plaça de bous d’Alcoi a l’any 1926. A Alcoi tingué una gran fama, encara que a partir de 1928 la seua activitat va declinar. Andrés Coloma “Clásico” morí a Torrent l’any 1964. L’altre detall es dóna al final de la representació: Tirisiti se’n va amb un globus aerostàtic; el famós, però desconegut per als més joves, “globo de Milà”. Milà fou el nom artístic, en agraïment al seu protector, que utilitzà Antonio Martínez Latur, nascut a Cofrents al 1862. Aquest artiste feia les acrobàcies mès inversemblants amb un globus aerostàtic. Per tant la seua actuació a Alcoi deuria d’haver estat memorable i des d’aquell temps ja es va incloure con a fermall de la representació del “Betlem del Tirisiti”. Malauradament Milà morí a conseqüència d’un accident en la seua actuació a Vitòria al 1889, i allí està soterrat al cementiri de santa Isabel.
Les representacions del Betlem del Tirisiti, declarat BIC, es fan al llarg del mes de desembre. Fins el dia 23 per als col.legis i des d’aqueixa data fins al gener, en acabar les festes, per al públic en general.
De totes el indrets de la comarca, del País Valencià i, fins i tot, d’altres comunitats autònomes acudeixen milers d’espectadors, especialment els xiquets dels col.legis, per als quals ha esdevingut una activitat ineludible quan arriba el mes de desembre.
(foto: www.alcoyturismo.com)