castellano

El Tirisiti

És un teatre de titelles, els personatges del qual es manegen amb unes varetes que s'accionen des dels baixos d'un escenari, i on el protagonista principal -que dóna nom a aquestes singulars funcions- és l'eix d'una història que barreja el naixement de Déu, les festes de Moros i Cristians, l'arribada dels Reis Mags i altres disbaratades escenes que fan les delícies de grans i menuts.

El públic es compta per milers i la demanda sempre supera l'oferta del Nadal anterior, obligant a anticipar les representacions fins els primers dies de desembre.

Història

Les representacions del Betlem de Tirisiti se celebren a la ciutat d'Alcoi des de fa més de cent anys i són hereves, potser quasi úniques, d'una llarga tradició mediterrània de teatres de titella, format menut i temàtica amb elements populars i religiosos.

Potser, junt amb un altre petit espectacle de titelles de Cadis, siga l'esdeveniment més singular i antic encara vius, d'aquest format, a l'Estat Espanyol. Ens trobem amb uns elements singulars del bagatge cultural col·lectiu. En el cas del Tirisiti, podem parlar d'un trasplantament vigorós des d'una altra època que ens apropa a la societat d'abans i a d'abans i a les generacions que ens han precedit. Declarat Bé Inmaterial d'Interés Cultural per la Generalitat Valenciana l'any 2002.

Tècnica

Quant a la tècnica, cal remarcar que les titelles són del tipus anomenat de peu i vareta. Això vol dir que els perots, muntats sobre varetes verticals, corren per l'escenari pel si d'unes guies practicades entre els diversos elements escènics. Els manipuladors, des de baix i a recer de les mirades del públic, imprimeixen els diversos moviments longitudinals, transversals i oscil·lacions de les figures, i apleguen a dotar-les d'una notable agilitat. Precisament aquesta manipulació característica, quasi desapareguda a favor d'altres com el fil, el guant o el teatre negre, és un dels factors que aporten major interès al betlem, com ho és també la vocalització dels personatges mitjançant l'ús d'una llengüeta metàl·lica, el significatiu bilingüisme i el paper del narrador que estimula la participació del públic.

[ horaris ]  [ web ]

© Sollutia, solucions per a Internet
xhtml 1.1