castellano
Cavalcada dels Reis Mags d'Alcoi

Cavalcada dels reis mags

Els Reis de l'Orient arriben a la ciutat. Música, torxets, patges, soldats de la guàrdia personal, pastorets i, per descomptat, els tres protagonistes muntats sobre camells ja són a Alcoi.

Ja han llegit les cartes, i per tots els carrers corren els negre' amb els regals al be mentre, els quals pugen a les cases per a entregar els presents. Els negres pugen a les primeres plantes per llargues escales, que recolzen contra les façanes per a accedir a balcons i finestres. La ciutat s'ompli de servents amb regals que, sense descans, repartiran durant la nit per totes les llars. Cap xiquet es quedarà sense regal. La il·lusió desborda els carrers i la màgia es respira en tots i cadascun dels racons d'Alcoi.

Història

La Cavalcada d'Alcoi, la més antiga d'Espanya i, possiblement, del món, va ser documentada per primera vegada l'any 1866, quan el periòdic "Heraldo de Alcoy" donava a conéixer als seus lectors tot el que feia referència a la celebració de la Cavalcada dels Reis Mags a la ciutat, tot i que va ser a partir de 1885 quan l'acte va adquirir les seves característiques definitòries. En novembre de 2001 la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi va ser declarada Festa d'Interés Turístic Nacional.

Actualment, de la seua organització s'ocupa la Regidoria de Festes de l'Ajuntament d'Alcoi, en col·laboració amb l'Associació de Sant Jordi.

Itinerari

A mitja vesprada comença el recorregut, en el qual els Reis Mags fan la seua entrada en la població muntats en camells i dromedaris, i seguint un personatge que porta l'estel que va guiar els monarques fins a Betlem. L'itinerari, que travessa els carrers principals de la ciutat, estarà ple de "torxers", que seran els encarregats d'il·luminar el camí, i els membres de les bandes de música local, que interpretaran composicions nadalenques. Quan la comitiva arribe a la plaça d'Espanya, s'escenificarà l'Adoració al Xiquet. Al seguici dels Reis Mags també es troba un personatge molt popular de les festes nadalenques alcoianes: Tirisiti.

© Sollutia, solucions per a Internet
xhtml 1.1